Чета, че някакво предприятие в Румъния било нулево емисионно. Чудя се какво ли ще рече това. Че използва енергийни трансформатори за производство, които не отделят вредни емисии, или че в самия производствен процес това не се случва.

Ако се замислим на практика няма и не е възможно да имаме производство, дори живот, без обмен на емисии. Трансформаторите на енергия, като слънчеви панели или ветрогенератори, са били произведени от метали, или други суровини, за чието формоване е използвана термична и друга обработка, при която се отделят топлина и газове. Да не говорим за наличната в трансформаторите електроника.

Още повече че при производство, имаме придвижване на стоки и хора, което със сигурност е свързано с отделяне на топлина и газове. Някой може да каже, че се ползват електромобили. Как са били произведени те? Не са се появили от нищото. Отново са минали процес на обработка на метали, на спедиция, на реклами ако искате, за да стигнат до потребителя.

В живата Природа всичко се намира в обмен на емисии, на газове. Например ние вдишваме Кислород и издишваме Въглероден двуокис. Растенията чрез Фотосинтезата усвояват Въглероден двуокис и изпускат Кислород. Ключът е да имаме естествен баланс, при който газовете се трансформират и са налични за всички, които се ползват от тях.

Човечеството се движи към две посоки. Едната е на ограничения и на използване на трансформатори на енергия, които:

а) не са екологични, понеже не са от органичен произход;
б) нямат необходимия капацитет за обезпечаване на енергийните нужди.

Енергийните нужди на съвременния човек могат да се задоволят чрез друг подход, а именно чрез обезпечаване на източник на енергия, който не замърсява околната среда, включително и чрез своите трансформатори. Който е достъпен за всеки човек, производство, нация. Чиято себестойност на енергия е ниска.

В миналото се говореше за мощта и бъдещето на ядрената енергия. Чувам, че в Китай се строят централи базирани на Торий, който е по-безопасен от Урана и при чието използване не остава отпадъчен материал, ползван за военни цели. Енергийната криза на Човечеството е предизвикана криза. Също като кризата с храна, достъп до вода или други ресурси.

Монополистите в дадена сфера, дадена индустрия или отрасъл, желаят да запазят контрола си и не допускат Човечеството да се възползва от свободни енергийни източници. Технологията може би вече е налична, може би винаги е била на разположение. Гений като Никола Тесла са желали хората да се ползват от свободна и чиста Енергия. Да черпят такава от Единното Поле, което обгръща всичко във Вселената. Техните изследвания са унищожени, патентовани или тънат в забрава, а съвременната наука се превръща в лоби.