Читателка сподели, че съм демонизирал технологиите, в мой разказ от сборника “По пътя към…” В конкретния случай става дума за “Бунтът”. Това може да ме ласкае, но не съм пионер. Страхът от технологии, които по една или друга причина могат да се използват срещу хората, е застъпен и другаде.

Днес догледах “Една одисея в Космоса” на Стенли Кубрик. Брилянтен филм за своето време. Засягат все още актуални теми като Палеоконтакта, противопоставянето на Човек и машина. Пазенето в тайна на открития. Сещам се за разкази и филми, в които страхът от машината е изразен.

Да си спомним за разказ от “Възпявам електрическото тяло” на Рей Бредбъри, в който машина манипулираше последния човек останал на Марс. “Втората разновидност” (или вид), на Филип Дик, в който машини приемат облик на хора, с цел да ги заблудят и унищожат. “Ловец на андроиди“ (екранизация отново по новела на Дик), в който машините търсят възможност да удължат своя живот, “Терминатор”, “Матрицата” и т.н.

Ние израснахме със съвсем друга представя за технологиите, Мирозданието, Космоса. Очакваше се да полетим между звездите, да направим среща с Братя по разум, да овладеем източници на енергия и Човечеството да е сплотено, около общи градивни цели.

Сблъскахме се и продължаваме да се сблъскваме с реалност и технологични разработки, които сякаш излизат от най-ужасните кошмари и разкази на писателите. Имаме автономни бойни единици, разработват се дронове с всякакви оръжия и вероятно автономно вземане на решение. Технологиите се използват срещу Човека, срещу Живота, което е недопустимо.

В телефони и леки автомобили се вграждат технологии за проследяване, които навлизат в личния живот на индивида. Службите знаят къде сме, с каква скорост и посока се движим, с кого сме в момента и вероятно какво си говорим. Всичко това звучи като параноя, но е реалност.

Всяка една технология, която е създадена с цел унищожение и контрол на другия, се използва за лоши цели и може да се “демонизира”, ако ползваме този термин. Скалпелът на лекаря може да лекува, може и да ранява. Има технологии, които изначално са създадени за добро – каквито са ЕИМ, но могат да се използват за манипулиране и подмяна на данни.

Бих искал да бъда лош пророк и да кажа, че технологиите ще се използват в бъдеще само за добри дела. Всъщност много важно е какви хора стоят зад тяхната употреба и до колко съзнават опасността от делегиране права на машини, на база програми създадени от хора.

Високият професионален морал, чувството за отговорност към Другия, към своя труд и Човечеството, би трябвало да забрани използването на коя и да е технология с деструктивна цел. В “Една одисея в Космоса” пилотът разбира, че компютърът е повреден и действа агресивно по една или друга причина и търси решение на база своята интуиция и смелост.