Протест на ул. Опълчеснка, София, 17.07.2024 (снимка)

Вчера вечерта към 20.00 ч., прибирайки се виждам група хора, които са се събрали на кръстовището на бул. Т. Александров и ул. Опълченска. Виждам колело, насред платното и сърцето ми трепва. Помислям си, че е ударено дете. Че е станала катастрофа. Съзирам и съседи сред събралите се. После установявам, че е някаква гражданска инициатива. Натоварен съм с доста неща и се отдалечавам.

Днес прочитам от медиите, че е имало протест, срещу изсичането на дървета в градинката Св. Николай Софийски, поради ремонта на ул. Опълченска. Тоест има катастрофа. От петнадесет години живея в този квартал и мога да кажа, че само в градинката бяха отсечени 10-20 дървета. Стари, на възраст между 30-50 години. Падне някой клон и режат дървото, до дънер.

Имаме клиент, които бе поел грижата за дървета в парка. Той е квалифициран Арборист – човек, който се грижи за дървета в градска среда. Разправял ми е, че в Германия всяко дърво в града има пломба, номер, и е заведено в регистър, като се следи неговото състояние. У нас идват някакви хора, с умения да режат, но не и да поддържат дървото. Да оформят короната. Да запазят дълго живота на растението.

Имам чувството че някои от българите, уж наши сънародници, са готови майка си и баща си да продадат за пари. За тях думите Истина, Чест, Морал, Качество на свършената работа, са без стойност. Без покритие. Тротоарите на ул. Опълченска в частта си от ул. Пиротска до ул. Цар Симеон, са в плачевно състояние. Ала това не е така от един ден, но от десетилетия.

В тази “държава” се краде, първо от безхаберие, после от инициатива. Оградата на градинката Св. Николай бе свалена и окрадена, а тя бе от ковано желязо с височина близо метър. Тя предотвратяваше преминаването границите на парка, от деца и домашни любимци. Сега няма и частица от нея. За дърветата не се полага никаква грижа освен рязане до дънер.

Не протест, но затвор е нужен за всички “управници”, които не си вършат работата. Които предлагат “решения”, в ущърб на хората и Природата. Които гледат да дадат проекта на “свой човек” и да лапнат комисионна. Да попитам защо са нужни три платна на ул. Опълченска? Да не е магистрала, по която пубертети и инфантилни да си пилят гумите на моторите?

Ул. Опълченска, в тази си част, има нужда от нови тротоари. Има нужда от премахване на основи от разрушени къщи. Има нужда от премахване на “частни паркоместа” пред автомивки и гаражи. Има нужда от поставяне на ограда по края на парка Св. Николай. Този измъчен парк, чиито дървета падат посечени като неми свидетели на човешкото безумие.

София, София, казват че искат да те “спасят”. Боже милостиви, спаси ни от тези, които не работят със Сърце и Разум за града. Които не мислят за останалите, а за джоба си. Които са млади и зелени в духа си, ала изпечени тщеславието си. Които не виждат реалността около себе си, земята по която крачат, ала хвърчат в небесата и са притеглени само от парата.