Премахването на един паметник, няма да промени историята. Както не се променя и фактът кой реално управлява България, въпреки че заличиха символите на неговата власт от редица административни сгради в София.

Човек не бива да се срамува от своето минало, но да го погледне ясно, да си даде сметка за грешките и си прости. За да му и простят.

Истината е, че Русия дава най-много жертви през Втората Световна война. Истина е, че руските воини първи стигат до концлагер и освобождават затворниците там. Вероятно войната би се проточила още 5-10 страшни години и може би взела обрат, ако Източният Фронт не бе отворен, а Червената Армия минала в контранастъпление. Истина е и че след войната Европа бе удобно поделена между Великите сили.

Само че някой казва, защо ни е да познаваме историята? Ще му река – защото тя е основа за настоящето и се повтаря циклично в бъдещето.

Защото в съвремието можем да бием барабан за редица глупости, но да премълчим за Холокоста, за истинските причини за войните и замърсяването на Природата.

Познавайте историята и не рушете нейните паметници, за да знаят поколенията своето минало.