Преди време гледахме със съпругата ми френски филм. Действието се развиваше през 60-те или 70-те години. Във филма политик бе предложил Годишния “технически” преглед, защото негов познат имаше сервиз. И така ще бъде на хранилка през цялата година. Защо и кому е нужен ГТП за частни автомобили? И нима ГТП гарантира, че колата е в изправност? Изобщо!

Годишният “технически” преглед е отбиване на номера и възможност за определени структури да печелят пари. Много пари. Също като застрахователите от така наречената “Гражданска отговорност”. Замислете се на ГТП проверяват ли ходовата част на колата? Проверяват ли кормилната система? Проверяват ли други важни звена? Не. Проверяват се светлините, имаш ли спирачки и… така наречената Еврокатегория за газове. Разбирай тука ли са ти гърнетата, някои от филтрите, катализаторът.

Смешно. Смешно и страшно, защото дори автомобилът да мине ГТП, може малко след това да покаже дефект, който да доведе до произшествие. По нашите пътища, твърде вероятно. Така че схемата е милиони шофьори и редовно прибиране на парички. Задължително, ако караш. Ако не караш пък ще вземат да те вдигнат с паяк, защото има загрижени “жители”. Ще Ви кажа следното, отговорен шофьор се грижи за автомобила си, стига да разполага със средства. ГТП е мижи да те лъже, натиск и изнудване.