За всички нации по Света има важни дати. Добре е да ги познаваме, за да разберем ценностната им система. Какво е важно за тях.

За Немците, денят на Обединена Германия. За Европа, Денят на Победата над Фашизма. За САЩ – Денят на Независимостта от Англия. За Франция, денят за щурмуване на Бастилията.

За Българите едно чувство е било изконно важно през последните столетия и то е Свободата. Защото без Свобода, няма обучение, няма собствена Религия. Все си Рая. Това е чувството, водещото чувство което ни отличава и нерядко води дотам, че да рискуваме всичко но да сме Свободни. Да е нашето.

За Братята Кирил и Методий не мога да кажа нищо друго, освен че празнувам техния празник, по стари стил 11 Май. Денят на Библиотекаря, между впрочем. Срамно е денят който почитаме, да бъде използван като политическо оръжие от неграмотни хора, обслужващи чужди интереси.

Попитайте един истински Българин, какво е важно за него. Кое е изконното чувство, за което революционерите платиха с кръвта си. И да, тази кръв е смесена с кръвта на братята славяни от Царска Русия.