Когато някой ти налага ограничение, убеждавайки те, че това е за твое добро, знай, че става дума за Фашизъм. Свободата, даването, а не отнемането на права, е белег за Демокрация.

Една от причините да сменим верния ни семеен автомобил марка VW, с по-нова но доста кекава кола Hyunday, бе въвеждането на “ограниченията” по “Еврокатегория”. Тоест по някакво замерване на газове и дали имаш катализатор и др. Разбира се притеснен от факта, че няма да мога да отида в центъра на града при моите родители, а пък и да се качим на нещо “по-лъскаво”, взех съдбовното решение и заедно с жената избрахме автомобил.

Факт е, че новите коли са доста по-слаби като изпълнение, пълни с електроника. Те са създадени главно да облагодетелстват производителя, които след края на гаранционния период, просто вдига ръце от тях и казва “Купете си нова, за старата ще Ви дадем отстъпка от 2000-3000 лв”.

Възможно ли е нещо изключително важно, като притежаването на кола, да се превърне в ограничение? В разделяне обществото на класи? На богати, които могат да си позволят закупуването на нови коли и тяхното годишно “обслужване”, което в лицензираните сервизи възлиза на няколкостотин лева. Извинете, за смяна на едно масло и филтри?

Под тази псевдоекологична форма, се прикрива желанието на управляващите, съюзени с големите концерни и същества в сянка, да отнемат възможността на хората да пътуват. Да спасят уж Планетата, а пък малцината “избрани” да пътуват с дизелови яхти и частни самолети. Животът да продължи в пълния си блясък, само за богатите.

Как да не изпитам състрадание към съседа, който има 30-40 годишна Жигула, или пък някой познат, съвестен шофьор, който има старо, но добре поддържано возило. Защото “Еврокатегорията” не е гаранция за техническото състояние на автомобила.

Според мен електрически автомобил е доста опасен, защото може да се самозапали. Кола с АГУ също е рискова, в дадена ситуация. Какво да кажем за десетките линейки, пожарни и административни коли? Те с каква категория са? А полицейските? В този ред на мисли най-екологичното транспортно средство е конят, защото е от биологичен произход.

Над нас се сипят отрови, при първите по-слънчеви дни. Прелитат бойни и частни самолети. Навсякъде по Света има конфликти, в които участва техника без никаква категория за изгорелите газове. Пардон, че там се убиват хора! Да не говорим за експерименти с оръжие и изстрелване на ракети в Космоса. Позволено е последните да се извършват, защото съответните корпорации си плащат или просто правителствата решават.

Не позволявайте да се отнемат Вашите и на близките Ви свободи! Ръженът опира бавно в кожата и я промушва. А най-голямото лицемерие е тогава, когато лъжата се изрича с усмивка.