Понякога чета из коментарите под публикации такива, в които се казва че населението на Земята било много. Отделяли сме топлина и видите ли заради това се проявявал “парниковият ефект”.

Считам подобни изказвания за ненаучни, опасни и нехуманни. Топлина се излъчва в голяма степен от множество естествени и изкуствени източници. На Земята това са термалните извори, активните вулкани, както и всички топлокръвни същества.

Топлина се отделя не само при консумацията на битова електроенергия, която е минимална за обикновените хора, но при индустрията, при изстрелването на ракети в Космоса и при опитите с тактическо и за съжаление – ядрено оръжие. Да се замислим колко топлина се е отделила при ядрените опити и колко твърди частици.

Пропагандата срещу увеличаващото се население на Земята може да заблуди човек, който не взема предвид посочените по-горе факти и вярва сляпо на “експерти”, повечето с по няколко деца и представляващи политиката на даден концерн или индустрия.

Искрено се надявам, че всички ние и нашето поколение, ще бъдем критични към подобни изказвания. Защото посоката която чертаят те, е нехуманна. Не е хуманно да се подкрепя свръхпроизводството на електроника и нейната поддръжка, а не и демографското развитие. Защото да се родиш и живееш на Земята е възможност за израстване и привилегия. Да не го забравяме!

29.12.2022 г.