Алан Тюринг не случайно изисква при своя тест, човек да обменя информация с друг човек и машина едновременно. Ако при комуникацията човекът не може да определи дали общува с машина, то машината минава теста. До момента не знам машина да го е преминала.

Тюринг е бил мъдър човек. За него, вярвам, би било обидно Човешкият Ум, върху който Разумната Природа е работила хилядолетия, да бъде сравняван с програма. Затова и формулира теста по този начин.

Казвате “големи езикови модели”. На мнение съм, че за машината думите нямат и никога не биха имали това значение, което имат за Човека. Ние боравим с абстрактни понятия, като Любов например. Дори думата “цвете” за нас може да носи емоционално послание. Ние интерпретираме Словото на много нива и то е свързано тясно в нашите емоции и мироглед.

Когато говорим за творчество, като писането на текст например, то трябва да имаме предвид че Творчеството е необходимост на Човешката Душа. Когато авторът твори, той вади нещо от себе си. Той влага емоции, преживявания. Създаването на един докосващ текст, на едно произведение на изкуството е вътрешно пречистване и израстване.

На машината даваме задача, която да ни свърши. Детето излиза навън и се удивлява на Живота. В хода на времето са създавани шедьоври в областта на науката и изкуството, които при сегашните технологии не могат да бъдат не само достигнати, но дори и имитирани. Всичко това е плод на Човешкото удивление и Дух, който желае да се прояви.