Чета отрязък от статия в онлайн медия, предложен ми от ФБ. В него пише, че българи се завръщали от чужбина да живеят и инвестират в България. Дано са готови за културния шок.

Семейството на нашия кум се прибра от Германия, за да заведе дело срещу съсед, който в негово отсъствие навлязъл в имота му. Не само в неговия имот, но и на съседи, които му се оказват даже рода. Тарикатът имал парици от бизнес и вилнеел както си иска. Питам го, „Такова нещо възможно ли е в Германия?“ Той отвръща “Не, там просто викаш полиция навлязат ли ти в имота”.

Вчера става свидетел на следната гледка. Джип Мерцедес, от ония ръбатите, дето обичат да ги карат бивши военни и псевдотарикати, спрял в началото на уличка за да слезе някаква дама от него. Тя не бърза. Отзад чака камион за отпадъци, чиято задница е в опасна близост до трамвайната линия.

Шофьорът на камионът бибипка, а онзи от мерцедеса, който бих нарекъл примат, го напсува по роднинска линия, слезе и отиде до вратата на камиона. “И аз имам нерви” вика приматът. Според мен, мястото му бе в товара на камиона. Евала на шофьора от чистотата, че запази самообладание.

За българина не е проблем, че не е прав. Не е проблем, че пречи на другите. Не е проблем, че е нагъл на моменти. Достатъчно е да има малко повечко пари, да познава този или онзи, да е на държавна службица и лесно мутира в нещо различно от Човек. Та имайте готовност гурбетчий.