Прочитам с удивление, че ЕС одобрява да се храним с щурци и ларви на брашнени бръмбари. Равин пък твърди, че месото добито по изкуствен начин било Кашер. Всичко това е много странно и повдига въпроси.

Немците казват “Човек е това което яде”. Изкуствено добитата храна няма по никакъв начин да притежава качествата на продукт, който е израснал сред природата. За който се е грижил човек. Няма да е растение или животно притежаващо душа, в развиващ се стадии.

Разбира се производството на изкуствено месо ще бъде в пъти по евтино. Няма да има инвестиции за лечение на животните и тяхното изхранване. От друга страна животните ни дават козина и мляко, които са допълнителни блага. Също така за да добие качествата на истинско месо, изкуственото трябва да бъде подложено на електромеханични влияния, които вероятно ще се отложат в него и бъдат консумирани от човека.

Разглеждам темата от гледната точка на вегетарианец. Против съм убиването на животни, но не виждам нищо лошо в това да се отглеждат в стопанства. Животните са наш спътник в процеса на израстване и ни дават независимост в хранително отношение. Не случайна е приказката “Имаш крава – пиеш мляко”.

Подобни директиви са с неясна насоченост. Уж в полза на климата, но всъщност, според мен, с цел икономически облаги и монопол. Никой не споменава за хуманния аспект по отношение на животните, защото може би това не стои в основата. Притеснително е, че утре могат да пропагандират създаването на други храни по изкуствен начин, които да намерят място на трапезата на обикновения човек. Да си припомним филма “Крилце или Кълка.

https://bta.bg/bg/news/economy/395478-novi-razporedbi-na-es-razreshavat-konsumatsiyata-na-shturtsi-i-larvi-na-brashnen

https://bta.bg/bg/news/economy/393209-glavniyat-ravin-na-izrael-odobri-kultivirano-kasherno-meso-kultivirano-ot-kle