Караш с 2000 оборота в минута, на скорост около 100 км/ч. Двигателят мърка и знаеш, че в този момент го използваш оптимално. Разходът ще е нисък, КПД-то му, добро. Компютърът засича 4.3 литра на 100 км, което е съвсем добре за кола, тежаща близо тон и половина, без пасажерите.

Всичко това би било прекрасно, ако нафтата не се вдигна с около 50% през последните няколко месеца. Това е още отпреди военната операция в Украйна. Като някакво следствие от “Пландемията” цените пъплят стремглаво нагоре и се опитват да задушат пътуванията, бизнеса, живота.

Идеята за “зелена енергия” е добра, само че неприложима в Свят, в който хората гледат да живеят на гърба на другия. Със сигурност има решения, които да обезпечават евтина трансформация на енергия и да са екологично чисти. Само че енергийните концерни ги задушават в зародиш.

За Никола Тесла се говори, че още в началото на 20-ти век е карал електрическа кола, която развивала скорост от 50 км/ч. Не е ясно с какъв точно източник на енергия се е захранвала. Също така Тесла е бил привърженик на идеята да се осигури свободна енергия за Човечеството, която да бъде разпространявана безжично. Идеалист и мечтател.

Още през 90-те години на миналия Дженерал Моторс пускат електромобил в серийно производство. По този повод има интересен филм, който препоръчвам “Кой унищожи електрическия автомобил” (Who killed the electric car). Сред потребителите на колата са известни хора от света на шоубизнеса.

Производителят, обаче, бива притиснат от петролните магнати да изтегли автомобила от пазара. Още повече – изработените коли биват унищожавани от самия производител. Просто не му е било дошло времето. Въпреки, че и тогава са знаели, че изгорелите газове са вредни за здравето. Само че електромобилът не използва ремъци, масла, антифриз и др. С две думи производителите на консумативи не са били доволни.

Когато ми налагат идея, се замислям кой печели от това. Малко такива идеи са допринесли за доброто на Човечеството. Трудовете на Тесла биват засекретени. Самият той умира в мизерия. Кулата му, където е работил върху мечтата си за Свободна енергия – унищожена от магната, който го е финансирал. Сега един технократ използва името му, да си продава стоката.

Бъдещето не трябва да е привилегия за малцина. Защото малцина ще могат да си позволят да плащат непосилни цени за енергия. А с нея вървят и цените за храна, транспорт и др. Защото всичко в този живот е енергия, а електрическата не прави изключение. Искрено се надявам хората да поумнеят, да отворят сърцата си и осигурят достъп до технологии, които да дадат възможност да живеем, работим и пътуваме по-чисто, но и евтино.