Не вярвате ли? Попитайте някое бебе и то ще притвори ангелскосините си очи в съгласие.

Първият акт на грижа към другия и себе си е храненето. Хранене с любов.

Преди да се запозная с Еминка, или по-скоро да заживея (за кратко), с нея не знаех много за изкуството на храненето. За бремето на пазаруването и колко е трудно да въртиш домакинство. Колко е тежко да занесеш пълна чанта с хранителни запаси за цялата седмица, у дома. Вероятно бях разглезен от моята баба и жената от моята предишна връзка – М.

Днес бе един от дните
в които всяко вдишване
трябва да е благословение.

Вдъхвайки ароматите и понасяйки се с глъчта на Женския пазар, си спомням за вечерите на свещи с Еминка и съжалявам, че не бях открил по-рано тези житейски истини.

Започвай и приключвай храненето с молитва

Да избираш хубави и пресни продукти е изкуство. Да готвиш добре – дарба. Да споделиш яденето с Любим човек – щастие.

Обичам храната да е цветна. Например ако е салата от ряпа, да има моркови и магданоз например. Подреждам резънчетата във форми. Храната трябва да се поднася красива.

След дишането, храненето е проява на Любов към самия себе си

Няма нищо по-хубаво от това, да занесеш на празник нещо сготвено от теб. Не купено. Купи само продуктите. Избери хубави и приготви нещо с радост. Да нахраниш някого, е като да бъдеш подобен на Христос. Всеки обича различна храна, но също тъй и да бъде нахранен.

Детето, кучето, земята

Храната е Алфата и Омегата на Битието. Един ден, когато престанем да се храним, може би вече няма да бъдем хора. Та как ще се побратимяваме тогава със зеленчуците, ще белим дебелата кора на цвеклото, или вкусваме хилядите екзотични подправки? Може би Ангелите се хранят само с Любов, ала ние сме все още хора…

С очакващи очи, празни ръце и къркорещи стомаси

Защо толкова много хора се записват на курсове по готвене? Те се учат да обичат. Забравили са, как е ги е обичала чрез храненето майка им, баба им или някой чевръст баща.

Да готвиш хубаво значи да можеш да обичаш хубаво

* * *

Вървя по женския пазар. Улицата е обляна в светлина. Може би след 100 години, когато тук ще продават вероятно роботи под стоманено небе, това място ще запази своето очарование и все още ни привлича. След пазаруването се награждавам с мармаладена поничка. Ще посетя и черквата Св. Кирил и Методий, на чиито олтар е издялата Божията молитва и отново се пусна в потока – на храни, души, миризми, викове и отглас от копнежи.

* * *

Разгледай ръцете на човека до теб. Всяка проява на Любовта чрез хранене е врязана в тях. Ако ръцете са твърде меки и гладки, то може би до Теб стои Ангел, или човек, който не познава този вид Любов.